Relatie-praktijk visie en missie | Susanne Umans - van Grafhorst

Als kind ben ik opgegroeid in een moeilijk gezin. Ik woonde in een gewoon rijtjeshuis met mijn moeder, vader en mijn 2 kleinere zusjes. Ik bedoel ik kwam fysiek niks te kort. Ik had spullen genoeg, hobby’s, sporten. Ik heb nooit een gevoel gehad dat ik daarin iets te kort kwam. Daar werkten mijn ouders hard voor.

Maar emotioneel was dat heel anders. Mijn vader was heel agressief en had losse handjes. Hij had het motto als ik mijn kinderen maar bang genoeg maak luisteren ze wel naar mij. Nou dat is hem goed gelukt totdat ik ouder werd en er tegenin ging. Hoe meer hij het gevoel kreeg geen vat meer te hebben hoe gemener hij werd.

Mijn moeder kon hier niet mee omgaan en kon hier niet tegenop. De relatie tussen mijn ouders was ook niet goed en zij werd ook geslagen.

Op mijn 16de kwam ik mijn man tegen. Ook hij kwam niet uit een gelukkig gezin. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij 8 jaar was en hebben hem tot zijn volwassen leeftijd als een soort pingpongbal gebruikt in de strijd tegen elkaar.

Omdat wij alleen bij elkaar echt terecht konden werd onze relatie al snel heel hecht. Na 3 jaar konden we onze thuissituaties niet meer aan en zijn we gaan samenwonen. Veel inkomen hadden we toen nog niet en we gingen wonen op de bovenste verdieping van een krot. Hier viel op een dag echt letterlijk het kozijn uit de muur. Toch was dit voor ons heel goed en gaf ons wat rust en afstand van al het emotionele gedoe. Inmiddels was ik ook al bezig met mijn HBO opleiding Life Science, microbiologie, dus kon ook wel focus gebruiken.


Mijn huwelijk

relatie-praktijk susanne

Na mijn opleiding zijn we verhuist naar Almere, waar wij nu nog steeds wonen. Ik ging werken in Amsterdam in het ziekenhuis als medisch microbiologisch analist. Op 24 maart 2009 zijn we getrouwd en in september dat zelfde jaar werd onze dochter geboren.

Omdat ik het werk op het laboratorium niet kon combineren met mijn dochter ben ik gestopt met werken om thuis te kunnen blijven en voor mijn dochter te zorgen. Stil zitten heb ik zeker niet gedaan en ben eerst gaan oppassen en heb daarna 7 jaar een bedrijf gehad in taarten decoratie. Wat ik erg leuk vond en goed kon combineren met mijn inmiddels 2 kinderen. In 2011 werd onze zoon geboren. Wat het plaatje wel echt compleet maakte. Het gouden duo. Toch miste ik in mijn werk de uitdaging en de ontwikkeling in mijzelf.


Na de geboorte van onze zoon ging het in ons huwelijk steeds minder goed. En hebben wij ook voor de keuze gestaan om wel of niet te gaan scheiden. De combinatie werken, kinderen, bedrijf opbouwen, alle sociale verplichtingen en onze relatie gezond houden was lastig. Omdat wij ook nog liepen met littekens uit onze kindertijd gaf dit alles nog een extra uitdaging.

Gelukkig hebben wij samen besloten om beide onze schouders eronder te zetten en zijn gaan vechten voor onze relatie. Wij hebben onze verbinding met elkaar hersteld, pijnpunten kunnen we beter begrijpen en kwetsende gebeurtenissen hebben we vergeven. We zijn het weer samen gaan doen als team en hebben keuzes gemaakt in wat voor ons belangrijk is en waar we mee kunnen stoppen om meer rust te krijgen in onze relatie. Onze relatie is gegroeid in kracht, liefde en vertrouwen. Dit is een echt zeker en geweldig gevoel.

Wij hebben natuurlijk nog steeds onze ruzies en sommige moeilijkheden, gelukkig kunnen wij hier veel beter mee omgaan en er goed over praten achteraf.


Waarom ik relatiecoach ben geworden?

Na deze periode wist ik ook wat ik met mijn eigen ontwikkeling wilde doen. Ik zou relatiecoach worden. Om mij heen zie ik zoveel stellen uit elkaar gaan, op een vreselijke manier, met ouderverstotingen (kinderen die hun ouders niet meer willen zien), vechtscheidingen, zoveel pijn, verdriet en haat. Ik zie het gebrek aan begrip, kennis en vaardigheden en de vicieuze cirkel waar we met z'n alle in zitten, we leren onze kinderen niet wat echte liefde is.

Toen ik dit ontdekte viel alles samen, mijn voorliefde voor de zorg, mijn ondernemerskennis, mijn kindertijd, onze eigen huwelijkscrisis. En ben ik een opleiding gaan doen tot relatiecoach.

Het is belangrijk om gelukkig te zijn in je relatie en gezin. Samen als team het leven ontdekken is veel leuker dan dit allemaal alleen moeten doen. Samen jullie kinderen opvoeden en een leven opbouwen waar je als jullie later oud zijn met trots op kunt terugkijken. Daar doen we het allemaal voor. Dat is voor mij en mijn man hetzelfde.

Ik geloof in de kracht van de liefde. Ik geloof dat deze kracht bijdraagt aan een betere gezondheid, meer succes en meer zelfvertrouwen. Maar ik zie dat als stellen kinderen krijgen, tegen hobbels aanlopen of te maken krijgen met heftige gebeurtenissen, ze het vertrouwen in de liefde kwijtraken en overwegen de handdoek in de ring te gooien. Nu weet ik dat je ondanks of zelfs dankzij deze hobbels, tegenslagen en moeilijkheden je relatie kan versterken. Daarom begeleid ik stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen. Om zo succesvol relatieproblemen op te lossen.


Laat mij jullie helpen

Misschien herken je in mijn verhaal dingen uit je eigen leven of misschien denk je “ja leuk, maar onze situatie is heel anders, hoe doe ik dat dan allemaal, is dat voor ons wel mogelijk. Ik wil weer gelukkig zijn, en hoe pak ik dit dan allemaal aan. Waar begin je met zoiets.” Ik begrijp je helemaal! Al deze onzekerheden en twijfels zorgen voor chaos in je hoofd.


Mijn visie over relatieproblemen

Elke relatie krijgt vroeg of laat te maken met relatieproblemen of een relatiecrisis. We denken dan al gauw dat we gewoon niet (meer) bij elkaar passen, of dat de liefde niet sterk genoeg is. Vaker heeft het te maken met de ontwikkelingen die wij zelf doorgaan als persoon en ook als stel. Het is de kunst te weten hoe je deze relatieproblemen en relatiecrisis aan kunt pakken om zo een steeds sterkere relatie te krijgen.

Hoe doe je dit dan? Door te praten met je partner, vertel over je twijfels, gevoelens en onzekerheden. Krijg inzicht in je eigen littekens uit je kindertijd. Ontdek hoe jullie steeds in die vervelende ruzies terecht komen. Waarom reageert de ene partner met eisen en beschuldigen en de andere partner door zicht terug te trekken. Dit is precies waar ik jullie mee kan helpen. Meer inzichten, kennis en begrip en elkaar op een diep emotioneel niveau te leren kennen en te steunen.

relatie-praktijk relatiecoach

Mijn kracht

Mijn kracht is om jullie te begeleiden in het sterker maken van jullie relatie door oplossingsgericht en efficiënt te werken aan jullie verbinding met elkaar. Als relatiecoach kan ik jullie helpen op een luchtige en laagdrempelige manier. Zonder oordeel, kritiek of schuld. Terug gaan naar de basis van jullie relatie. Door deze stevig te maken kun je veel beter omgaan met moeilijke dingen en kunnen jullie tegen een stootje. In relatie-praktijk werk ik met de behandelmethoden EFT (emotionally Focused Therapy) en CBCT (Cognitive Behavioral Couple Therapy). Wat dit precies inhoud vertel ik je graag in een eerste gesprek.

Of zoals het werd verwoordt door een klant:

"Susanne is een betrokken, geduldig en warm persoon. En no nonsens. Je komt niet weg met smoesjes of excuses bij haar, prikt ze zo doorheen. En ik moet zeggen, ze is erg eerlijk op een stimulerende en toch heel vriendelijke manier. En alle antwoorden die je zoekt beantwoord je met haar hulp helemaal zelf en geeft je tools om dat daarna zonder haar hulp te kunnen voortzetten. Ze is naar mijn inziens een aanrader dus."

Persoonlijke aandacht en begeleiding met humor om alles wat minder zwaar te maken. Wil je graag samen met mij aan jullie relatie werken? Kijk dan hieronder om laagdrempelig kennis met mij te maken.

relatietherapie advies gesprek
Gratis adviesgesprek

Ben je ongelukkig in je relatie? En weet je niet hoe je nu verder moet? Je hebt het gevoel dat jullie zo niet verder kunnen, en dat de problemen steeds groter worden. Jullie hebben al veel geprobeerd, zoals afspraken maken en praten. Maar er veranderd niks aan jullie problemen. Je wilt het graag oplossen, zodat er meer rust en liefde komt in jullie relatie en gezin.

Lees verder