Heb jij deze ruzies in je relatie? | Relatie-praktijk
ruzies in relatie

Relatie-praktijk

15 april 2020

Heb jij deze ruzies in je relatie?

Hebben jullie ruzies die steeds op dezelfde manier gaan? Denk jij tijdens de ruzie ook wel eens: Daar gaan we weer? Of hoe komen we nou weer hier? Grote kans dat de ruzies niet gaan waar het op het eerste gezicht over lijkt te gaan. Maar over veel diepere gevoelens en emoties.

Je veilig voelen en verbonden voelen met je partner zijn een van de belangrijkste dingen in een liefdesrelatie. Toegeven dat je je partner nodig hebt, dat hij/zij er voor je zal zijn voor steun en troost. Deze gevoelens werken net zo sterk als de hechting met je ouders toen je nog een kind was. En doen net zo veel pijn bij het verlies ervan.

Door het verlies creëren we ruzies. Het zijn protesten tegen het verlies van die veiligheid en verbondenheid. We roepen eigenlijk heel hard tegen onze partner, “blijf bij mij”, “geef mij steun”, houd me vast”, “ga niet weg”.

Het probleem is dat wij deze wensen verpakken in verwijten, terugtrekken, schreeuwen en schelden. De andere partner reageert daarop door ook te schreeuwen en verwijten te maken. Of zich helemaal terug te trekken in zichzelf.

De schuldige zoeken

Tijdens deze ruzies ben je samen met je partner heen en weer aan het aanvallen, beschuldigen en veroordelen. Jullie zeggen dingen tegen elkaar die de ander negatief afschildert of zwart maakt, meestal dingen die je eigenlijk niet meent en nooit zou zeggen als jullie geen ruzie hebben. Dit is een reactie uit zelfbescherming. Dit kan een reactie zijn op je partner of gebeurtenis of een reactie uit voorzorg.

Beschuldigen-terugtrekken

Ook tijdens deze ruzies is er sprake van verlies van verbondenheid. De ene partner neemt een stap naar de partner toe (meestal op een negatieve manier, verwijten, beschuldigen) en de andere partner trekt zich terug.

Bij deze ruzies horen de zinnetjes als:

  • “ik weet niet meer of ik nog wat voor hem beteken”
  • “Ik weet niet hoe ik hem/haar moet bereiken”
  • “Ik kan het toch nooit goed doen”
  • “Ik trek me terug en wacht tot ze weer gekalmeerd is”

Beide teruggetrokken

Hierbij zij jullie beide gericht op zelfbescherming en proberen te doen alsof jullie niets voelen of nodig hebben. Omdat je emoties niet kunt onderdrukken en deze toch wel een weg naar buiten vinden, werkt deze manier op de korte termijn, maar zeker niet op de lange termijn. Samenwerken en samenleven gaat nog prima, alleen alle emotionele verbondenheid is uit de relatie verdwenen. Als hier niks aan gedaan wordt eindigt dit zeker in een scheiding.

Kun je een recente ruzie voor de geest halen? En wat gebeurde er tijdens deze ruzie. Welk gedrag vertoon jij en welk gedrag vertoont je partner? Als je dit gedrag vergelijkt met andere ruzies die jullie hebben gehad, kun je dan een patroon ontdekken?

Veel mensen schamen zich voor hun relatieproblemen. Eigenlijk jammer, omdat naar mijn mening de relatieproblemen meer te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en de groei in de relatie.

Herken jij een van de veel voorkomende ruzies? Weet je niet hoe je hieruit moet komen? Laat het dan vooral even weten dan onderzoeken we samen of ik jullie kan begeleiden.

ruzies in relatie handtekening
ruzies in relatie relatie-praktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook