Wat is oplossingsgerichte therapie? | Relatie-praktijk
oplossingsgerichte therapie

Relatie-praktijk

21 september 2020

Wat is oplossingsgerichte therapie?

Een van de meest positieve en verfrissende methoden die in de laatste decennia zijn ontwikkeld, is oplossingsgerichte therapie. Bij deze vorm van relatietherapie leer je hoe je met oplossingsgericht denken bepaalde situaties kan optimaliseren in plaats van het probleem te bestrijden.

Doen wat werkt

De kern van oplossingsgerichte relatietherapie is dat we niet te veel aandacht besteden aan het probleem zelf. We gaan het probleem niet analyseren om te kijken hoe het precies is ontstaan. In plaats daarvan gaan we op zoek naar oplossingen die wél werken. Daardoor is deze therapie meer toekomst gericht. We werken naar de gewenste situratie toe. Hoe zou jullie relatie eruit zien als de problemen zijn opgelost?

Deze manier van relatietherapie levert snel resultaten op. Natuurlijk mag je je verhaal doen, maar daarna gaan we werken naar een gewenste situatie. Ik zal je vragen stellen om je te helpen situaties te bedenken wanneer het probleem zich niet voordoet, en op die manier gebruik te maken van al bestaande vaardigheden. Oplossingsgerichte relatietherapie gaat uit van de kracht in jezelf en de kracht van de relatie. Door deze kracht te gebruiken kun je de relatie versterken.

oplossingsgerichte therapie oplossing

Problemen oplossen vereist veel werk en is soms simpelweg niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde seksuele problemen, waarbij lichamelijke aandoeningen de aanleiding zijn. Maar ook als er een verschil is in de behoeften in de relatie. Je kunt je partner niet veranderen. Wel kun je het gedrag op elkaar aanpassen en rekening houden met elkaar.

In het leven komen we nu eenmaal regelmatig problemen tegen. Het is niet realistisch om die allemaal te willen oplossen of voorkomen. Veel eenvoudiger is het om met bestaande vaardigheden en oplossingen de relatie te versterken, zodat je weet hoe je samen kunt omgaan met deze problemen.

Uitgangspunten

  • Er is altijd verandering
  • Een kleine verandering leidt tot een groot resultaat
  • De hulpbronnen voor verandering zijn al aanwezig
  • Problemen zijn onsuccesvolle pogingen om te komen tot een oplossing
  • Je hoeft een probleem niet volledig te analyseren om het op te lossen
  • Jij bepaalt de behandeldoelen
  • Kies een perspectief, kies een oplossing
  • Meer wegen leiden tot Rome
oplossingsgerichte therapie handtekening
oplossingsgerichte therapie relatiepraktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook