Welke fases zitten er in een liefdesrelatie? | Relatie-praktijk
fases liefdesrelatie

Relatie-praktijk

20 april 2020

Welke fases zitten er in een liefdesrelatie?

De Zwitserse psychiater en relatietherapeut Jürg Willi heeft een fasemodel gemaakt voor de verschillende fasen in een liefdesrelatie. Niet elke relatie doorloopt alle fasen precies zoals in het schema, maar volgens de relatietherapeut ontwikkelt de volgende fase altijd vanuit een eerdere fase.

In gewone mensen taal betekend dit dat je niet verder kunt met de volgende fase in de relatie als de eerdere fasen niet goed worden doorlopen. Hieronder vind je de verschillende fasen.

Verliefdheid

Ontwikkeling: In deze eerste en spannende fase moet je openstaan voor nieuwe dingen. Er worden nieuwe levensplannen gemaakt die jullie samen kunnen bereiken.

Valkuil: In deze fase kun je de angst voelen om met elkaar te versmelten en de controle over jezelf te verliezen.

Het creëren van een gezamenlijke leefwereld

Ontwikkeling: Wanneer de eerste verliefdheid is verdwenen is het tijd om te investeren in de relatie. Jullie bouwen hierbij een gezamenlijke leefwereld (bijvoorbeeld met samenwonen) waarbij jullie allebei kunnen ontwikkelen en groeien, persoonlijk en in de relatie.

Valkuil: Omdat je leven steeds meer samenvloeit met die van je partner kun je de angst voor verlies van je vrijheid en je zelfstandigheid ontwikkelen, waardoor je graag vluchtwegen open laat.

Het stichten van een gezin

Ontwikkeling: Als jullie samen een goede en stevige gezamenlijke leefwereld hebben opgebouwd, kun je ook de verantwoordelijkheid voor anderen op je nemen.

Valkuil: Je te verantwoordelijk voelen door totale toewijding aan het kind of de kinderen. Hierdoor kun je de verbondenheid met je partner gaan verliezen. De behoeften van je partner worden niet meer belangrijk gemaakt in jullie relatie. Je kunt ook de angst ontwikkelen te zeer in beslag te worden genomen door de kinderen, de angst voor nog meer verlies van vrijheid.

Tweede helft van het leven

Ontwikkeling: Wanneer kinderen steeds minder zorg nodig hebben ontstaat er ruimte voor het inhalen van tot dan toe uitgestelde ontwikkelingen. Er ontstaat ook ruimte om je verder te ontwikkelen als persoon binnen en buiten de relatie.

Valkuil: Wanneer er niet genoeg aandacht gaat naar de partner en de ontwikkelingen kun je uit elkaar groeien. Ook kun je de angst ontwikkelen voor de vrijheid van de partner en je onzeker gaan voelen.

Pensionering en grootouderschap

Ontwikkeling: In deze fase is het belangrijk een goede afweging te maken van de verhouding met de partner, kinderen en kleinkinderen.

Valkuil: In deze fase kun je hatelijkheden hebben en een machtstrijd ontwikkelen.

Partnerrelatie op oudere leeftijd

Ontwikkeling: Het belangrijkste is om er voor elkaar te zijn. En dat je onder ogen gaat zien dat je elkaar kun verliezen en afscheid te nemen.

Valkuil: Je kunt de angst ontwikkelen voor aftakeling, gebrekkigheid en de dood van de partner. Ook kunnen er problemen ontstaan als deze angst wordt onderdrukt en je je gaat vastklampen aan de parter.

Kun jij herkennen in welke fase jullie relatie zit? Misschien herken je wel een van de valkuilen in jullie relatie. Ik begeleid jullie graag in de relatieproblemen, zodat jullie een steeds sterkere relatie kunnen bouwen!

fases relatie handtekening
fases relatie relatiepraktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat hier een bericht achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook