Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu? | Relatie-praktijk
Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Relatie-praktijk

26 maart 2020

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen.

Laat deze emoties ook vooral toe. Stop de emoties niet weg maar voel ze goed. Dit is een eerste stap in het verwerken van de ontrouw. Zoek steun bij familie of vrienden waarbij je dit kwijt kunt. Pas wel op met de adviezen van anderen. De meeste mensen zullen je adviseren om je relatie te beëindigen. Dit kan natuurlijk een besluit zijn na ontrouw, maar is verstandiger te nemen uit verstand en niet uit emotie.

Doe geen dingen die je later misschien niet meer terug kan nemen. Neem geen wraak, en doe de ander niet opzettelijk pijn. Weet dat ontrouw meestal niet vanzelf komt. Dit kan op dit moment wel zo voor jou voelen, omdat je het misschien niet had verwacht of zien aankomen, maar meestal ontstaat ontrouw niet vanuit een gezond, rustig en evenwichtig zelfbeeld of een gezonde stabiele relatie. Ergens is het mis gegaan in het contact tussen jullie en de verbondenheid in jullie relatie.

Ga na wat er precies is gebeurd en waarom dit nu gebeurd? Kijk daarbij ook naar jezelf, wat is jullie aandeel in het verlies van verbondenheid in jullie relatie. Is er minder contact door te veel drukte, nadruk op het huishouden regelen, verzorgen van kinderen en afspraken maken met familie en vrienden. Heb je misschien de wensen en gevoelens van je partner verwaarloost, of te weinig aandacht gegeven?

Heb je moeite met alle gedachten en emoties en blijven deze in cirkeltjes gaan? Schrijf dan alles eens op wat je dwarszit en pijn doet. Dit helpt overzicht te maken in je eigen hoofd. Je kunt dit ook gebruiken om een rustiger gesprek met je partner te hebben.

Maak de beslissing of de relatie het waard is om voor te vechten. Is je partner het waard om voor te vechten. Willen jullie een gezonde stabiele relatie bouwen, waar het vertrouwen weer in terug kan komen en misschien wel sterker kan worden en kan groeien.

Om de relatie te kunnen redden is het belangrijk dat het vertrouwen weer terug kan komen. Wat heb je nodig van je partner om dat weer terug te krijgen en is je partner bereid dat te doen. Wat heeft je partner nodig om weer gelukkig te zijn in de relatie. Kun je met z’n tweeën de schouders eronder zetten en samen de problemen in de relatie oplossen, vertrouwen weer opbouwen en zelfs de relatie laten groeien.

Neem je eigen verantwoordelijkheid en relativeer de situatie en probeer je partner te vergeven of te berusten. Dit zal niet zo makkelijk zijn en veel tijd en energie kosten. Het is belangrijk vooral goed in gesprek te blijven met de partner en te praten in wensen en niet in verwijten. Vind je dit moeilijk? Overweeg dan eens om in therapie te gaan. Dit kan helpen bij het ordenen van je gevoelens en gedachten.

Een aantal misvattingen over ontrouw

Bij ontrouw is er sprake van een dader en een slachtoffer, een schuldige en een onschuldige partner

Ontrouw is vaak een signaal dat er iets mis is. Dat iemand zich niet goed voelt over zichzelf of zich onmachtig voelt in de relatie. Er is op zich geen sprake van schuld of onschuld, maar van oorzaken en gevolgen. Elkaar veroordelen en zwartmaken heeft dan ook geen zin. Dat draagt in elk geval niet bij tot de oplossing van de bestaande problemen.

Ontrouw betekent altijd het einde van de relatie

Relaties hoeven niet stuk te lopen op ontrouw, ook al is het een van de meest ontwrichtende gebeurtenissen in een relatie. De relatie kan zelfs sterker worden en groeien.

Ontrouw is funest voor de seksuele relatie

Samen ontrouw overleven zegt vooral iets over de veer- en groeikracht van de relatie. De intimiteit en de onderliggende band kunnen zich herstellen als jullie beide daartoe bereid zijn. In de herbouwde relatie en hernieuwde, kan ook de seksualiteit weer tot volle bloei komen.

Ontrouw betekent het einde van de liefde voor elkaar

Ontrouw heeft meestal niet veel met liefde te maken. Het betekent voor iedereen iets anders. Als jullie de ontrouw als een waarschuwingssignaal voor jullie relatie kunnen zien, kunnen jullie ook besluiten meer in jezelf en elkaar te investeren. Als dat geen liefde is!

Willen jullie graag begeleid worden in deze moeilijke situatie. Neem dan contact op en boek een gratis intake!

mijn partner is vreemdgegaan handtekening
mijn partner is vreemdgegaan relatiepraktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook