Scheiden of blijven? | Relatie-praktijk
keuze maken scheiden of blijven

Relatie-praktijk

11 mei 2020

Scheiden of blijven?

Zit je in een ongelukkige relatie? Dan lijkt scheiden soms de enige optie. Maar is dit wel zo, welke keuze kun je nou het beste maken. Toch vechten voor de relatie of is loslaten beter?

Gelukkig of ongelukkig?

Deze keuze is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en anders. Toch blijkt uit onderzoek dat de meeste stellen na een scheiding niet gelukkiger zijn. Misschien dat de dagelijkse irritaties zijn verdwenen, maar daar komt vaak andere stress bij, vooral als er ook kinderen bij betrokken zijn. Verdeling inboedel, schulden, kinderen, omgangsregelingen. Ook blijven er ruzies ontstaan, omdat de problemen niet zijn opgelost. Woede en irritaties kunnen zelfs verergeren waardoor een omgangsregeling voor de kinderen of de verdeling onmogelijk of heel stressvol wordt.

Het gaat mij erg aan mijn hart om te zien dat twee volwassenen die van elkaar hebben gehouden, verstrikt kunnen raken in een vechtscheiding en daardoor elkaar niks meer kunnen gunnen. Mijn hart gaat uit naar de kinderen die hierbij betrokken raken en toch beschadigd raken in het proces.

Maar… hoe maak je dan de keuze om wel of niet te scheiden? En hoe voorkom je dan een vechtscheiding?

Hoe maak je een goede keuze

Een scheiding is erg definitief en het laatste wat je wilt is spijt of een leven lang ruzie en gedoe met een ex partner. Het is dus aan te raden dit goed en rustig op de juiste manier te overwegen en een keuze te maken met je hoofd en niet met je emoties. Goede begeleiding bij dit proces is aan te raden.

Hieronder staan een aantal vragen die je met je partner kunt bespreken. Praat ook over de woede, teleurstellingen en andere irritaties, waardoor er meer begrip ontstaat naar elkaar.

Is het op dit moment lastig om te praten met je partner en belanden jullie steeds in een ruzie? Schrijf elkaar dan eens een brief naar elkaar of spreek af dat je om de beurt een bepaalde tijd mag praten zonder dat de ander zich mag verdedigen of in de rede mag vallen. Alleen luisteren en daar in je “eigen tijd” op reageren. Ook helpt het om te praten in wensen en niet in verwijten.

Misschien ontstaat hierdoor de mogelijkheid om toch door te gaan met de relatie of om de pijn te verwerken en een vechtscheiding te voorkomen.

De vragen

  • Tegen welke relatieproblemen ben je aangelopen?
  • Welke verwachtingen had je van het huwelijk en de relatie?
  • Welke dingen heb je gemist de laatste tijd?
  • Hoe komt het dat jullie deze dingen niet meer doen?
  • Welke gedachten heb je daarbij?
  • Welke emoties voel je daarbij?
  • Wat verwacht je dat een scheiding je zou opleveren?
  • Wat zou er moeten veranderen om de relatie weer goed te maken?
  • Is je partner bereid om je hierin tegemoet te komen? Zo ja, op welke manier?
  • Zou dit voldoende zijn om de relatie weer een kans te geven?

Door deze vragen goed te bespreken is er misschien nog een kans om de relatie te redden. Scheiden kan altijd nog.

Ik begeleid jullie

Als jullie de relatie nog een kans willen geven, is dit natuurlijk pas het begin. Het is aan te raden goede begeleiding te hebben bij het oplossen van de relatieproblemen.

Komen jullie er samen niet uit en willen jullie graag begeleiding bij de vraag om wel of niet te scheiden? Ik kan jullie helpen diep op deze vragen in te gaan. Aarzel niet en neem eens contact op voor de mogelijkheden.

scheiden of blijven handtekening
scheiden of blijven relatiepraktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook