3 tips om beter te communiceren met je partner | Relatie-praktijk
tips communicatie partner

Relatie-praktijk

15 april 2020

3 tips om beter te kunnen communiceren met je partner

Communicatie is een van de lastigste dingen in een relatie.

“Bij communicatie wordt informatie met elkaar gedeeld door middel van geluid (zoals bij spraak en toon) vorm (zoals beeld, symboliek en tekst).” Aldus Wikipedia.

Maar iedereen met een relatie weet hoe lastig het is om goed te communiceren met elkaar. We denken vaak dat goede communicatie te maken heeft met praten en duidelijke uitleg.

Luisteren is zoveel belangrijker in de communicatie. Het probleem is dat we wel luisteren maar met de verkeerde intentie. We willen luisteren om wat terug te kunnen zeggen en niet persé om de ander echt te begrijpen.

En dan hebben we ook nog het verschil tussen mannen en vrouwen. Waarbij mannen het hebben over praktische oplossingen en vrouwen het hebben over gevoelens en emoties. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Daarom vandaag 3 communicatie tips die de gesprekken met je partner moet gaan verbeteren. Als je je er allebei aan houd natuurlijk 😊

Communicatie tip 1

Luisteren naar je partner is heel belangrijk om je partner te kunnen begrijpen. Luister eens met de intentie om de wereld van je partner te begrijpen. Probeer zijn standpunt en emoties eens een beeld te geven. En luister hiernaar toe dat je de ander begrijpt. Wees niet belerend, ga niet analyseren, val niet in de rede, draag geen oplossingen aan en verdedig jezelf niet.

Communicatie tip 2

Als je iets wilt zeggen, check dan je beweegredenen. Zit er een oordeel of ongemakkelijk gevoel achter? Ben je erop gericht de zorgen van je partner weg te nemen of je partner op te vrolijken? Als dat zo is, wacht dan nog even met je reactie. Houd je in. Als je iets in je opkomt dat vrij is van een oordeel of bedoeld is om je partner te veranderen, zeg het dan.

Communicatie tip 3

Probeer op een positieve manier onder woorden te brengen wat de boodschap voor jou betekent. Ook als het om kritiek gaat. Bijvoorbeeld: ‘het is voor mij heel vervelend om dit te horen en ik ben er niet blij mee. Maar ik vind het wel moedig dat je dit gezegd hebt en het is voor mij fijn te weten wat jou bezighoudt.’

“Het grootste probleem in communicatie is de illusie dat het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden."
George Bernard Shaw

Als je deze tips zo leest pas jij deze wel eens toe of zou je dit wel kunnen verbeteren bij jezelf?

tips communicatie handtekening
tips communicatie relatiepraktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook