Seksualiteit | Hoe belangrijk is seks in een relatie? | Relatie-praktijk
seksualiteit in een relatie

Relatie-praktijk

25 maart 2020

Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Als je net verliefd bent is seks meestal niet zo’n probleem in de relatie. Je kunt je handen niet van elkaar afhouden. Later in de relatie als de eerste verliefdheid is verdwenen hebben we veel minder seks met elkaar. Zeker als er kinderen bijkomen, is het lastig om een goed seksleven te houden. Door drukte met kinderen, werk, sporten, hobby’s en vrienden is het lastig om nog energie over te houden voor een goed seksleven.

Waarom hebben we seks?

Er zijn veel verschillende motieven om seks te willen, bijvoorbeeld: contact, bevestiging, het gevoel te leven, erbij te willen horen, gezelligheid, intimiteit, om een ruzie goed te maken, liefde, troost, samen iets moois beleven. De redenen om seks te hebben is voor iedereen anders en hoeft ook niet hetzelfde te zijn tussen partners. Het wordt lastig als we verwachten van elkaar dezelfde bedoeling te hebben bij het vrijen. Er kunnen problemen ontstaan doordat je de motieven van de partner of jezelf gaat afkeuren.

Hoe belangrijk is seks voor een goede relatie?

Uit onderzoek blijkt dat goede seks fijn is, maar niet het allerbelangrijkst voor een gelukkige relatie. Seksuologen Barry en Emily McCarthy van de American University in Washington hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Gelukkige stellen schrijven hun geluk voor ongeveer 20% toe aan een goed seksleven. Dit is wel interessant omdat ongelukkige stellen hun problemen voor 60-70% wijten aan een onbevredigend seksleven. Ongelukkige stellen zien een onbevredigend seksleven dus als de grootste oorzaak van hun problemen, terwijl gelukkige stellen de seks beschouwen als een van de vele goede dingen in hun relatie.

Hoe creëer je meer tevredenheid in je seksleven?

Eigenlijk wordt een goede relatie dus niet bepaald door het seksleven. Waarschijnlijk is dat meer andersom. Uit een goede relatie komt een goed seksleven. Het seksleven is vaak het eerst wat lijdt onder een relatie die verpietert. Een periode minder seks of zelfs seksloos is dus geen probleem, zolang de verbondenheid en intimiteit in de relatie dus niet verloren gaat.

Goed praten over de verwachtingen en wensen over seks is erg belangrijk. Door deze wensen goed onder woorden te brengen geeft dit de partner ook de gelegenheid deze in te willigen, zonder over eigen grenzen heen te gaan.

Maar ook over de verwachtingen en wensen in het dagelijkse leven. Kijk eens of taken beter verdeeld kunnen worden, zodat er ook energie overblijft aan het einde van de dag. En het klinkt misschien niet heel romantisch, maar zet seks eens op de agenda. Zeg afspraken af en maak het extra gezellig met elkaar, met bijvoorbeeld romantische muziek en/of een drankje.

Denk ook eens na wat je allemaal onder het kopje seks verstaat. Is dit "de daad" op zich of kun je een intieme aanraking, een arm om je heen of handen vasthouden tijdens een wandeling ook als seks zien? Moeten jullie allebei altijd evenveel genieten van de seks of kan het ook alleen om de een gaan?

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Of hebben jullie problemen waar jullie niet uitkomen? Aarzel dan niet en neem eens contact met mij op!

seksualiteit handtekening
seksualiteit relatie-praktijk

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook