6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner | Relatie-praktijk
6 tips gesprek relatie

Relatie-praktijk

3 augustus 2020

6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

Op dit moment twijfel jij of je wel of niet wilt scheiden. Je loopt maar te malen in je hoofd. Je ligt er wakker van 's nachts. Je maakt je zorgen over hoe het nu verder moet met de kinderen en de financiën. Misschien ben je ook wel bang voor de reactie die je partner zou geven als je erover gaat praten.

Het is veel makkelijker om dit probleem bij jezelf te houden. Op deze manier hoef jij je partner en gezin niet te belasten. Jij bent sterk genoeg om dit zelf te dragen.

Het enige probleem is dat het probleem zo niet wordt opgelost. Je wordt er niet gelukkig van. Je verspilt je tijd nu met een middelmatige relatie en liefde.

Je bent echt niet alleen! Zoveel stellen worstelen met dit probleem. Zeker als er kinderen zijn gekomen. Als je veel last hebt van verplichtingen of carrière. Misschien ben je er tijdens deze corona periode achter gekomen hoe ver jullie eigenlijk uit elkaar zijn gegroeid.

Dit is waarom ik de relatie-praktijk ben gestart. Ik geloof echt dat als je bereid bent ervoor te werken elke relatie of gered kan worden of vriendschappelijk uit elkaar kan.

De eerste stap is om het gesprek toch met je partner aan te gaan. Hoe moeilijk en eng ook.

Hieronder staan 6 tips hoe je dit gesprek het beste kunt aangaan:

1. Kies een goed moment voor het gesprek

Drukke dag? Of komt je partner gestrest uit zijn werk? Dat is niet het goede moment. Wacht een moment af waarbij jullie allebei ontspannen zijn. Wees niet bang om zo'n avond of moment te verpesten en ga op een rustige manier het gesprek aan.

2. Praat vanuit je eigen gevoel

Wees tactvol en praat met respect naar je partner. Vertel waarom het voor jou zo belangrijk is om hier over te praten. Voorkom zinnen die beginnen met jij, maar praat vanuit jezelf en je gevoel.

Laat je partner weten dat je om hem/haar geeft, en waarom dit probleem jou zo in de weg zit.

3. Laat je partner reageren

Bedenk van te voren hoe je partner zou kunnen reageren en bereid je daarop voor. Misschien reageert je partner defensief, boos of is hij/zij erg gekwetst. Laat de gevoelens van je partner ook toe en ga niet in de verdediging. Probeer te luisteren naar je partner en ga geen gelijk halen. Het gaat nu niet om wie de schuldige is, maar om het bespreekbaar maken van het probleem.

4. Sta open voor de uitkomst van het gesprek

Sta open voor de mening van je partner. Sta open om je eigen mening te veranderen en kom samen tot een conclusie van het gesprek.

5. Laat merken dat je je partner ziet en hoort

Neem niet zomaar conclusies van je partner woorden, maar vraag of je het goed hebt begrepen. Zo voorkom je misverstanden en onnodig kwetsen. Zeg "Ik begrijp het" of "Ik zie waarom dit zo overkomt". Voorkom de zinnen met maar...

6. Vraag om hulp

Merk je dat jullie moeite hebben met communiceren? Belanden jullie steeds in een ruzie, omdat een of beide in de verdediging schiet, manipulatief reageert of weigert goed naar de ander te luisteren. Vraag dan om hulp. Jullie zijn dan erg gebaad bij iemand die jullie bij dit gesprek kan helpen.

Kortom, wil je stoppen met twijfelen en piekeren. Praten is de oplossing. Niet binnenhouden. Voorkom dat je lelijke dingen tegen je partner zegt tijdens een ruzie. Voorkom dat je je partner onnodig kwetst.

Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan als jullie hier hulp bij willen hebben. Zo kunnen we stap voor stap werken aan dit probleem. En zorgen dat jullie gelukkig door kunnen met jullie leven.

tips gesprek relatie - handtekening
tips gesprek relatie - susanne

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook