6 tips voor een goede relatie | Relatie-praktijk
6 tips voor een goede relatie

6 tips voor een goede relatie

Relatie-praktijk

Elke relatie heeft zo zijn moeilijkheden. Sommige van die moeilijkheden komen van buitenaf en andere komen van binnenuit. Deze moeilijkheden komen steeds terug, oude en nieuwe. Om te kunnen omgaan met deze moeilijkheden is veel energie, aandacht en inzet nodig.

Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Ik woon met mijn gezin in Almere en ben opgeleid tot relatietherapeut en coach. Mijn man heb ik leren kennen toen ik pas 16 was. Samen zijn wij volwassen geworden, getrouwd en hebben kinderen gekregen. Een huwelijk is zeker niet altijd makkelijk, maar wij zijn er toch altijd samen uitgekomen.

 

Om mij heen zie ik steeds vaker dat relaties het moeilijk hebben. De dagelijkse dingen vragen steeds meer van ons. Wat ik erg jammer vind is dat mensen zonder de nodige kennis, met alle goede bedoelingen uiteraard, aan hun relatie werken en dan denken dat het niet anders is dan te gaan scheiden of uit elkaar te gaan.

Het hebben en onderhouden van een relatie wordt ons helaas niet van jongs af aan geleerd, en dan nemen we vaak ook nog een hoop bagage mee van ons ouderlijk huis of eerdere relaties. Het is begrijpelijk dat je soms het overzicht even kwijt bent.

 

Heb je na het lezen vragen of opmerkingen? Neem dan gerust even contact met mij op. Dit gaat het makkelijkste via de mail info@relatiepraktijk.nl.

Inhoudsopgave

  1. De televisie
  2. Het werk
  3. Vrienden en vriendinnen
  4. Doen in plaats van zijn
  5. Schermen
  6. Alcohol
  7. Wat kun je beter wel doen?
 

Goede relatietip 1: De televisie

Iedereen heeft tegenwoordig een of meerdere tv’s in huis, zodat iedereen in huis zelf kan bepalen naar welk programma gekeken wordt. De televisie krijgt enorm veel aandacht en heeft een enorme aantrekkingskracht. Voor een liefdesrelatie eigenlijk een belangrijke rivale. Sommigen zijn zelf verslaafd aan de afstandsbediening, die een gevoel van macht kan geven.

 

Het verleidelijke van televisiekijken is dat er geen eisen aan je stelt worden. Het verstand mag een poosje op nul en je hoeft even helemaal niets. Als je er op die manier naar kijkt, is het verontrustend dat sommige partners een betere band met hun televisie hebben dan met hun partner. De televisie laat ze tenminste even met rust.

 

Kom je tot de conclusie dat je je partner beter zou kunnen missen dan de televisie, dan ontbreekt er duidelijk iets in je relatie.

 

Goede relatietip 2: Het werk

De meeste mensen vinden hun werk heel belangrijk. Omdat ze daarmee geld verdienen. Geld is een basale voorwaarde voor een prettig leven en krijgt vaak meer lading en aandacht dan misschien goed voor ons is. Als we werken, voelen we ons veilig. Dat we een bijdrage leveren, vervult ons. Wij ontlenen daaraan voor een groot deel onze identiteit. Op het werk zijn we belangrijk. We kunnen niet of nauwelijks gemist worden.

 

Onze bijdrage wordt (hopelijk) gewaardeerd. Werk structureert ons leven en maakt het voor ons makkelijk om prioriteiten te stellen. Het geeft ons financiële zekerheid en we weten ongeveer wel wat van ons verwacht wordt.

 

Met hard werken, succesvol zijn en geld verdienen is op zich niets mis. Maar als de verbinding met het werk groter wordt dan met de relatie en de partner, gaat er iets scheef groeien.

 

Goede relatietip 3: Vrienden en vriendinnen

Partners zijn belangrijk, maar kunnen de behoefte aan menselijk contact nooit volledig vervullen. Dat hoeft ook niet, want daar zijn familie en vrienden voor.

 

Bij vrouwen komt het regelmatig voor dat ze zich meer verbonden voelen met hun vriendinnen dan met hun partner. In die zin dat ze intiemere zaken met hun vriendinnen delen. Als mensen veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, kunnen ze zich de problemen uit de vriendenkring (familiekring) zo zeer aantrekken dat ze daarin al hun energie stoppen en de eigen relatie verwaarlozen.

 

Goede relatietip 4: Doen in plaats van zijn

In de westerse maatschappij hebben de meeste mensen een innerlijke slavendrijver die van hun eist dat ze steeds meer gaan doen. Ze moeten daardoor van zichzelf actief blijven en voelen zich niet goed als ze het eens wat rustiger aan doen. De buitenwereld vraagt veel: blijven leren, meer bereiken, meer verdienen, slimmer zijn, uitbreiden, groter worden, slagen en de beste zijn.

 

Blijven we altijd in de vijfde versnelling voortrazen, dan worden we niet alleen heel moe, maar verliezen we ook het contact met onze omgeving en onze partner. Als we vooral vanuit ons hoofd leven, verliezen we het contact met onze gevoelens.

 

Goede relatietip 5: Schermen

Ja daar is ie dan! De lokroep van onze schermen en internet is groot. Er valt ook zoveel te doen, te zien en te leren op dat kleine schermpje. We kunnen er zoveel opzoeken en onderzoeken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te spelen, te mailen, het banksaldo te checken en te verdwalen in alle verleidingen die langskomen. Computerexperts geven aan dat als we bezig zijn met de computer, onze hersengolven op een gegeven moment in een verslavend alfaritme komen.

 

Goede relatietip 6: Alcohol

Mensen gebruiken vaak alcohol om zich wat te kunnen ontspannen bij elkaar of om hun relatie te verbeteren of intensiever te maken. Dat laatste gebeurt voor al als ze willen vrijen.

 

Als partners echter te veel alcohol gebruiken, gaat het intieme gevoel van verbondenheid juist weer verloren en zinkt iedere partner weg in zijn eigen wereldje. Overmatig gebruik kan zelfs zorgen voor onaangepast gedrag. De partners laten elkaar dan in de steek.

   

Wat kun je beter wel doen?

Vind tijd om met elkaar wat leuks te gaan doen. Naar de film gaan is al een heel andere ervaring dan naar dezelfde film kijken thuis op de bank. Nou is dat een beetje lastig in deze tijd met de corona, dit zou je na de crisis wel kunnen oppakken. Voor nu kun je natuurlijk een bordspel doen, of een goede wandeling zolang je niet ziek bent. Ook nog goed voor de gezondheid.

Door even niet met een scherm (televisie, telefoon, computer) bezig te zijn komen er vanzelf leuke gesprekken op gang. Wat willen jullie in de toekomst? Hebben jullie nieuwe wensen of doelen? Leuke plekken waar je naartoe zou willen reizen? Wat moeten jullie doen om deze doelen te kunnen bereiken?

Het is goed een balans te vinden tussen privé en werk. Kun je duidelijke grenzen stellen aan werktijd en privetijd? Kun je bepaalde momenten reserveren voor elkaar? Kan er prioriteit gegeven worden aan wat anders? Plan een vrij weekend en ga samen wat leuks doen.

Geven aan anderen is iets heel moois en zeker ook heel belangrijk. Familie en vrienden zijn belangrijk en ook daarvoor moet gezorgt worden. Geef bij familie en vrienden grenzen aan en stel prioriteiten. Laat problemen van een ander bij een ander. Help waar je kan helpen zonder dat je jezelf voorbij loopt. Op deze manier kun je heel veel mensen helpen, zonder dat het jezelf teveel kost. Zorg ook hierbij voor momenten alleen voor je partner, zodat hij/zij weet dat hij/zij er ook nog toe doet. Met als uitgangspunt dat een partner de beste vriend is, kan het al makkelijker worden om keuzes te maken.

Vraag je af wat nou echt belangrijk is. Waar wordt je nou echt gelukkig van? Welke dingen doe je uit verplichting, maar wordt je eigenlijk heel ongelukkig van? Doe meer dingen waar je gelukkig van wordt en schrap de dingen waar je ongelukkig van wordt. Hierdoor krijg je meer energie om het drukke leven aan te kunenn. Neem af en toe rust om weer tot jezelf te komen en tot elkaar.

Matig het gebruik van alcohol en maak hier goede afspraken over.

 

Komen jullie er samen niet uit en willen jullie graag begeleiding bij de vraag om wel of niet te scheiden? Ik kan jullie helpen diep op deze vragen in te gaan. Aarzel niet en neem eens contact op voor de mogelijkheden.

goede relatie tips - handtekening
goede relatie tips - susanne

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook