10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie | Relatie-praktijk
10 communicatie valkuilen

Relatie-praktijk

27 juli 2020

10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie

Goed kunnen praten met je partner is heel belangrijk voor een goede relatie.

Veel problemen worden echter ten onrechte communicatieproblemen genoemd. Veel vaker heeft dit te maken met jullie emotionele verbondenheid.

Ben jij er voor mij al ik je echt nodig heb?

Veel ruzies ontstaan door de twijfel die wij hebben over deze vraag. We belanden hiermee in veel heftige en terugkerende ruzies.

Als jullie hier last van hebben is het aan te raden je hier goed bij te begeleiden.

Omdat communicatie met je partner toch heel lastig is wilde ik je een aantal communicatie valkuilen laten zien.

1. Het gesprek steeds terugbrengen op jezelf

In eerste instantie lijkt het nog alsof het om interesse en betrokkenheid gaat. Maar als iemand herhaaldelijk over zichzelf begint, blokkeert dat het verhaal van de ander.

2. Helemaal niet reageren en met je gedachten ergens anders zijn

Meestal is de non-verbale communicatie op zo’n moment wel sterk aanwezig: schuifelen, naar het plafon kijken, naar andere mensen kijken, gapen.

3. Belerende opmerkingen maken

‘Het komt wel goed, dat valt wel mee.’

‘Maak je je daar zorgen over? Nergens voor nodig.’

‘Luister nou maar gewoon naar mij.’

4. Iemand in de rede vallen en/of naar onbelangrijke details vragen

Door iemand in de rede te vallen kan iemand niet goed zijn verhaal kwijt en het gevoel krijgen dat het verhaal voor jou onbelangrijk is.

Door te vragen naar data, tijden en plaatsen verschuift het gesprek van de ervaring naar het niveau van feiten en cijfers, wat afhoudt van het echte contact.

5. Uitgaan van een of-of situatie

Veel mensen praten vrij absoluut: ‘Of we doen het op mijn manier, of we doen het helemaal niet.’ Zo’n opmerking laat geen ruimte om na te denken over een derde oplossing (of een compromis).

6. Gedachten lezen

Niemand vindt het prettig als een ander hem vertelt wat hij denkt of voelt. Je kunt beter een vraag stellen dan een conclusie trekken.

7. Verwijten uiten in plaats van wensen

‘Jij neemt ook nooit meer een bloemetje mee!’ (Ik zou het leuk vinden als je een bloemetje voor mij meeneemt)

‘Je weet dat ik dat tv programma wil zien en nu staat er weer voetbal op!’ (ik zou graag dat programma willen zien in plaats van voetbal)

8. Generaliseren

Zinnen gebruiken met de woorden: nooit, altijd, niets en alles. Dit roept meestal alleen een defensieve reactie op, waarbij de partner zich gaan verdedigen. ‘Wat nou altijd.’

9. Op de man spelen

Kritiek wordt niet op het gedrag van de ander gericht, maar op de persoon. De partner kan dan het idee krijgen als mens helemaal niet meer te deugen.

10. Oude koeien uit de sloot halen

Gebeurtenissen uit het verleden erbij halen. Dat heeft een duidelijke functie: de bedoeling is dat de argumenten daardoor aan kracht winnen.

Komen jullie er samen niet uit en willen jullie graag begeleiding bij de vraag om wel of niet te scheiden? Ik kan jullie helpen diep op deze vragen in te gaan. Aarzel niet en neem eens contact op voor de mogelijkheden.

communicatie valkuilen in een relatie
10 communicatie valkuilen in een relatie

"Mijn naam is Susanne Umans - van Grafhorst en ik begeleid stellen die zichzelf en hun relatie blijvend willen versterken en laten groeien in kracht, liefde en vertrouwen, zodat zij succesvol relatieproblemen kunnen oplossen."


Laat een reactie achter

Gratis 'Wel of niet scheiden test'

Twijfel je of je wel of niet wilt scheiden? Doe dan de test en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tools om deze moeilijke keuze te kunnen maken.

Doe de test
Gratis en besloten community 'Relatiesucces | Gelukkig worden we samen oud'

Speciaal voor jou als je wilt stoppen met worstelen en twijfelen in je relatie en weer gelukkig wilt worden.

Meld je aan
Volg mij op facebook